R. FICO: Z krízy sa dá iba preinvestovať

24.04.2013 Bratislava

Bratislava 24. apríla (TASR) – Je nezmyslom, že hospodársky rast v krajine bude vyšší, ak sa bude len škrtať a za každú cenu obmedzovať verejné výdavky. Po dnešnom rokovaní vlády SR to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Som rád, že prichádza aj na moje slová, pretože z krízy sa dá iba preinvestovať," konštatoval predseda vlády. Zmiernenie tempa konsolidácie v roku 2014 a v ďalších rokoch je tak podľa jeho slov téma, na ktorej chce Slovensko participovať.

"Ale za podmienky, že sa takéto zmiernenie bude týkať všetkých členských štátov EÚ, a nie iba niektorých," doplnil Fico. Pravdepodobne bude podľa neho potrebné hovoriť o nových pravidlách tempa konsolidácie v Európskej únii. Rokovanie v Španielsku totiž ukázalo, že už nie iba Francúzsko chce výnimku v roku 2013 z podmienky dosiahnutia deficitu. Rovnako tak žiada aj Španielsko. "Jednoducho nie je pripravené dosiahnuť parametre, ktoré sa očakávali," zhodnotil Fico.

Májový summit EÚ tak bude podľa premiéra veľmi horúci, ak začnú tieto krajiny žiadať o výnimky. Zároveň doplnil, že slovenskej vláde sa podarilo urobiť všetko pre to, aby Slovensko dosiahlo v roku 2013 deficit na úrovni okolo 3 %.

"Sme ďalej pripravení urobiť všetko pre to, aby deficit postupne klesal," podotkol. Podľa neho je teda veľmi podstatné, že vláda dnes schválila Národný program reforiem SR 2013 a tiež Program stability SR na roky 2013 až 2016.
 

Vyberte región